Regisztráció

Gyakran Ismételt Kérdések

Általános

Mi is ez az oldal?

Üdvözlünk a Sajatrecept.hu oldalon!

Engedd meg, hogy bemutassuk miért is jött létre ez az oldal ill azt, hogy pontosan mit is tud. A mai világban egyre nagyobb érdeklődés ill igény van arra, hogy ne csak együnk hanem tudjuk is azt, hogy mit is eszünk pontosan. Az élelmiszereket előállító gyártókat már régen kötelezték, hogy tüntessék fel a csomagoláson a tápanyagtartalmakat, de mindez hiába ha egy receptnél nem tudunk vele mit kezdeni, hiszen elveszünk az összetevők dzsungelében. A sajátrecept.hu azért született, hogy ha ide feltöltitek a receptijeiteket az alapanyagokkal pontosan megadva akkor az oldal kiszámolja a pontos tápanyagtáblázatát, lényegében mindent meg tudhatsz a kedvenc receptjeidről. Na persze mi is csak azzal tudunk számolni amit a gyártók megadtak, így előfordulhat, hogy egy alapanyagnál a tápanyag táblázatban nulla szerepel, miközben az nem nulla, sajnos ez azért van mert nem minden gyártó ad meg minden adatot, ebben az esetben fel van tüntetve csillaggal, hogy az azért ennyi mert nincs adatunk hozzá. Kivételt képeznek ez alól a fűszerek. Mivel a fűszerek tápanyag értékeivel a dietetikusok nem számolnak, mert nagyon elenyésző, ezért azok tápanyag értékeit nullára állítottuk. Tudjuk, hogy valójában van értékük de mivel annyira csekély ill nem számolnak egyébként sem vele ezért tudatosan nulla az érték. Így kérünk minden felsznalót ezzel legyenek tisztában, igyekszünk a legpontosabb adatokat megadni, de amennyiben maga a gyártó nem adja meg ezen értékeket úgy sajnos azt mi sem tudjuk. Viszont míg ennek ismeretében is mi vagyunk a legnagyobb adatbázissal rendelkező oldal ahol szinte mindent megtudhatsz ételeidről, receptjeidre amit még eddig nem tudtál.

Kalkulátor

Mire jó a kalkulátor?

Itt lehetőséged van recept feltöltés nélkül megtudni az ételeid tápanyagtartamát. Nem kell feltétlen elmentened amit szeretnél megtudni, csak válaszd ki az alapanyagot és a mennyiséget, a program pedig kiszámolja a tápanyagtartalmat annyi főre ahányra beállítod. 

Receptfelvitel

Hogyan vihetek fel receptet? Receptfelvitel.

Itt mentheted el a receptjeidet amiket megoszthatsz oldalakat, emailben vagy egyszerűen csak itt megtalálod bármikor.

Hogyan tudok alapanyagot rögzíteni egy recepthez?

Válaszd ki az alapanyagok közül a legpontosabban az alapanyag nevét, majd a mennyiséget és végül a hozzá tartozó mértékegységet. Amennyiben megadod azt, hogy hány főre számoljon a program úgy azonnal az 1 főre vetített értékeket láthatod a táblázat alatt.

Hogyan működik az alapanyag keresés receptfelvitelnél?

Az adatbázisban a gyártók által megadott néven szerepelnek az alapanyagok, így a lehető legpontosabban érdemes beírni a nevet és a program könnyedén megtalálja a keresett alapanyagot. Egyébként pedig 3 karakter után folyamatosan szűkíti a listát annak megfelelően, hogy mely szavakban találja meg a beírt betűkapcsolatot.

Receptkereső

Receptkeresőt hogyan lehet használni?

Lehetőséged van a feltöltött receptek között keresni. A lehető legpontosabb kereséshez használd a részletes keresőt.

Híres emberek receptjei

Mik ezek a híres receptek?

Megtalálhatod ismert emberek receptjeit úgy ahogyan még eddig soha sehol. Lehetőséged van megnézni, hogy melyik ételnek mennyi a kcal tartalma vagy bármi más tápanyag adatára ( feltéve, ha a gyártók megadták ezen adatokat )

Alapanyagok

Alapanyagoknál miket találok?

Itt tudod megnézni a program teljes alapanyag bázisát, le tudod ellenőrizni, hogy az általad használt termékek benne vannak e az adatbázisunkba, ill itt rá tudsz keresni alapanyagokra, ha csak kíváncsi vagy a tápanyagtáblázatukra. Amennyiben a táblázatban csillagos nullás értéket találsz, akkor azt az összetevőt nem adta meg a gyártó ezért kell a programnak nullával számolnia.

Fontos! A fűszerek tápanyag értékeivel a dietetikusok nem számolnak, mert nagyon elenyésző, ezért azok tápanyag értékeit nullára állítottuk. Tudjuk, hogy valójában van értékük de mivel annyira csekély ill nem számolnak egyébként sem vele ezért tudatosan nulla az érték.

Alapanyagoknál hogyan kereshetek?

A program automatikus 3 karakter után feldobja azt a listát amiben ezt a vetőkapcsolatot megtalálja. Amennyiben a gyártó által megadott pontos nevet tovább írod úgy szűkít a rendszer és találod meg a keresett alapanyagot.

Az alapanyaginál mi az a Gyártó ill a Kategória?

Úgy is lehet szűkíteni a keresést ha nem tudod a pontos nevet, de gyártót igen vagy a kategóriát vagy esetleg mindkettőt akkor beírod a névhez azt amit tudsz majd szűkítheted a keresést azzal, hogy kiválasztott , hogy ki a termék gyártója.

Alapanyagok beküldése

Mire jó az alapanyag beküldése?

Amennyiben nincs a rendszerünkben egy alapanyag de szeretnéd, ha felvennénk akkor segíts Nekünk. Küld el az űrlap segítségével az adatait és egy fotót a csomagolásról, hogy honna vannak az adatok. Diétetikusunk leellenőrzi amit küldtél és utána jóváhagyás után beteszi a rendszerbe, hogy legközelebb már megtaláld.